Feyenoord is op zondag 19 Juli 1908 opgericht. Alleen toen had het de naam Feyenoord nog niet, toen heette de club: Celeritas. Rotterdam groeide in deze erg snel er kwamen meer woningen bij. Doordat de groei zo snel ging kwamen er ook meer achterstandswijken bij. In een zo´n achterstandswijk is de club Feyenoord opgericht. Feyenoord´s eerste “stadion” was op het Afrikaanplein.

 

In 1917 verkaste de club naar een nieuwe accommodatie. Ze gingen aan de kromme Zandweg voetballen. De pleintjes werden in deze tijd allemaal omgetoverd tot volkstuintjes. In Nederland heerste namelijk een hongersnood als gevolg van de eerste wereldoorlog. Dit was de reden voor de verhuizing van accommondatie.

In 1921 promoveerde de Rotterdamse club naar de hoogste afdeling en als beloning hiervoor kreeg de club nu hun eerste echte stadion. Er werden staantribune´s geplaatst en er werd een overdekte tribune gebouwd die plaats bood aan 1.000 mensen. Feyenoord komt aan de naam van werkploeg, niet door het spel, maar omdat Rotterdam de stad van de arbeid is. De meeste mannen vonden het daarom ook zo mooi dat in 1924 Feyenoord landskampioen is geworden. Al 16 jaar na de oprichting, werd Feyenoord kampioen geworden van de hoogste voetbalafdeling. De Rotterdammers waren blij. Eindelijk waren de arbeiders kampioen geworden en niet de heertjes. Voetbal was namelijk in die tijd een “kaksport”, nu te vergelijken met golf en hockey.

In 1937 kreeg Feyenoord een geheel nieuw stadion. Omdat het stadion gebouwd was na het idee van het stadion van de Engelse ploeg Arsenal, nodigde Feyenoord de Londense ploeg uit om een vriendschappelijke wedstrijd te komen voetballen om het stadion te openen.

Arsenal ging hiermee akkoord. Feyenoord verloor deze wedstrijd, maar omdat de Engelsen al fullprofs waren vond geen enkele Rotterdammer dit een probleem. Een jaar later zouden de Feyenoord supporters helemaal door het dolle heen zijn wanneer Feyenoord hun eerste internationale wedstrijd wint. Wederom was het Arsenal waar tegen de rood witten moesten, dit maal had de club uit Rotterdam Zuid meer geluk. Ze wonnen de wedstrijd met 1–0 In de oorlogsjaren werd het voetbal in Rotterdam bijna onmogelijk gemaakt door de zware bombardementen.

Na de oorlog zijn het ook nog donkere jaren voor de club, de fans moeten tot 1958 wachten totdat er weer een prijs gepakt wordt. Ze winnen de vriendschapsbeker. Dit zou weer de start worden van een nieuwe periode. Tussen de periode van 1960 en 1975 werden er goede resultaten geboekt. Feyenoord won tijdens deze periode 11 prijzen, waaronder 6 maal het landskampioenschap, de Europa Cup I, de UEFA-cup en de Wereldbeker. De wedstrijd om de Europa Cup voor Landskampioenen won Feyenoord van Celtic met 2-1. Het team onder leiding van Ernst Happel slaagde ver in de verlenging erin om de verlossende goal te scoren. Wie anders dan de legendarische Feyenoord spits Ove Kindvall maakte het doelpunt. Heel Rotterdam barste uit zijn voegen, er was iets gebeurd wat nog nooit een Nederlandse club gelukt was, Ze waren de sterkste ploeg van Europa.

Nu mocht Feyenoord in 1970 om de wereldbeker gaan voetballen, dit was nog een schrale troost. De club was namelijk al snel uitgeschakeld door een kleine Roemeense club, genaamd UT Arad. Gelukkig konden ze de wereldbeker wel mee naar Rotterdam nemen. De eerste wedstrijd werd tegen het Argentijnse club Estudiantes de la Plata eindigde in een 2-2 gelijkspel. In de thuiswedstrijd waren de Rotterdammers klassen beter en wonnen verdiend met 1 – 0. Matchwinnaar werd Joop van Deale. Na de Europa Cup nu ook de Wereldbeker, een hele prestatie voor de Nederlandse ploeg. Dit was nog niet de laatste beker in deze periode. In 1974 wonnen ze nog de UEFA-cup. Hierna verging het Feyenoord slecht op internationaal vlak, pas in 2002 werd er weer een Europese prijs binnen gesleept. In de finale van de UEFA-cup werd Dortmund verslagen.

Na de jaren 70 werd het rustig in Rotterdam, de fans begonnen wat te morren en waren niet blij met hetgeen wat de club presteerde. Het bestuur speelde op de gevoelens van de fans in. En stelde het duo Jansen en van Hanegem in 1991 verantwoordelijk voor de groep. Mister Feyenoord (de bijnaam van Jansen) vond het maar al te mooi om weer terug te zijn op het “oude nest”. Onder leiding van dit duo begon Feyenoord aan zijn wederopstanding. Men werd op een krankzinnige manier landskampioen. PSV verloor in de laatste 4 speelrondes 9 punten, waardoor de club uit Zuid bij FC Groningen (op de laatste competitiedag) kampioen werd. Ook werd de KNVB beker een prooi voor de Rotterdammers.

Voor internationaal succes hoeven we niet zolang in ons geheugen te graven.8 Mei 2002 was immers een gedenkwaardige dag, de 3-2 winst in eigen kuip tegen Borussia Dortmundt staat nog vers in het geheugen gegrift. UEFA-cup winnaar in eigen kuip.

Ook Feyenoord is de laatste jaren op zoek gegaan in het buitenland naar versterking van hun team. Zo zijn er een aantal buitenlandse voetballers die voor Feyenoord hebben gespeeld, die je niet snel zult vergeten. Een aantal namen zijn hierboven al genoemd. Maar ook in het rijtje onvergetelijke spelers horen Julio Ricardo Cruz (de Argentijnse spits momenteel voetballend bij Bologna), Henke Larson (de veel scorende spits van Celtic) en natuurlijk de Hongaar Joseph Kiprich. Kiprich werd door elke Feyenoord fan op handen gedragen. Het elftal waar Kiprich in voetbalde was ook een behoorlijk goed elftal, met spelers als Metgod, de Wolf hadden ze een spijkerhard duo achterin. Ook bekende namen zijn Taument en Blinker.

Bij zo´n mooie club als Feyenoord horen meer prijzen als wat ze nu op het conto hebben staan. Hopelijk kom dat nog voor de club die in 2008 zijn 100 jarig bestaan weet te vieren. Zoals het clublied van Feyenoord betaamt kun je je resultaten alleen maar verbeteren met daden. “Geen woorden maar daden"

Copyright © Feyenoord een levenswijze
http://feyenoordleven.nl